Bel nu 0517 415 116

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen bij het huren van motorboot

Ik heb geen vaarbewijs mag ik dan een boot huren? of wat zit qua inventaris wel en niet aan boord van de huurboot? Goede vragen; hier de antwoorden en meer

Ik heb geen vaarbewijs, kan ik een boot huren?

De huurboten van Bijko zijn vaarbewijs vrij. Een vaarbewijs is verplicht voor vaartuigen die sneller dan 20 kilometer per uur door het water kunnen varen en/of langer zijn dan 15 meter. Dit is niet het geval dus u kunt zonder vaarbewijs bij Bijko een jacht huren.

Ik heb geen vaarervaring, krijg ik een instructievaart?

Jazeker! Vooraf oefenen we knopen leggen, hoe het schip vast te leggen en stootwillen ophangen. Daarna gaan we door het schip en krijgt u uitleg van wat er aan boord allemaal zit en hoe u dat moet gebruiken. Daarna gaan we een stukje varen. Al naar gelang uw eigen gevoel varen we een extra instructierondje ja of nee.

Wat voor inventaris is er aan boord en wat moet ik zelf meenemen?

Het beddengoed (kussens zijn aan boord) moet u zelf meenemen tenzij u dekbed en overtrek bij boekt voor € 5,- per persoon. Ook handdoeken en theedoeken dient u zelf mee te nemen. De kombuis (keuken) is toegerust met bestek en borden voor het aantal personen dat maximaal aan boord kan. Daarnaast is de kombuis uitgerust met een aantal pannen en een koekenpan om te koken. Koffie wordt gezet door water op te warmen met een fluitketel en dit met filterkoffie in een thermoskan te gieten. Idem voor thee, geen waterkoker maar fluitketel. Er is geen oven aan boord. Het zelf mee nemen van een koffiezetapparaat of waterkoker is niet handig. Het trekt te veel piekspanning van het boordnet. Alleen met walstroom is dit mogelijk.

Waterkaarten aan boord?

Aan boord ligt Almanak 1&2 + een waterkaart voor Friesland. Hiermee kunt u navigeren over de Friese Wateren. Wij zullen u ook uitleggen hoe u dit gebruikt. Daarnaast is er een handige app van de provincie Friesland. De "watersport app" waarmee u online brughoogtes etc kunt opvragen.

App van de Provincie Friesland voor vaarwegen, ligplaatsen en brugtijden

Vaarregels

De website varendoejesamen.nl heeft een aantal handige tip:

Klik hier voor vaarregels

Klik hier voor het schutten door een brug

Klik hier voor de vaarbewaarkaart

 

Parkeren van mijn auto

U kunt de auto bij ons kostenloos parkeren. Uw auto staat op een parkeerterrein bij onze haven met woonhuis.

Stroom / opladen van mijn telefoon of tablet

220V is aan boord middels een omvormer (die vormt 12V om naar 220V) die aangezet kan worden om TV te kunnen kijken terwijl u niet in een haven ligt. Zodra u ergens aanlegt in een haven is er de mogelijkheid om walstroom aan te sluiten. Dan heeft naast de TV ook alle stopcontacten 220V. De telefoon kunt u altijd opladen via USB uitgangen aan boord, dit gaat gewoon over de accu.

TV

Er is TV aan boord met digitenne.

Kan ik het water drinken uit de watertank?

Het water is prima voor de vaat, douchen en tandenpoetsen. Drinken kan ook mits gekookt (bijvoorbeeld koffie of thee). Voor koud water drinken adviseren we om flessen water aan te schaffen.

Waar kan ik water tanken?

Bijna alle jachthavens hebben wel een voorziening voor het tanken van water. In de Almanak kan je dit ook nagaan of er een voorziening voor het tanken van water is. Je ziet het meestal ook gelijk wel in de haven omdat het duidelijk is aangeven en/of je ziet de waterslang wel hangen. Meestal kost het tanken van water wel wat geld en zit er een muntenautomaat bij. Tip: In een tuinslang blijft stilstaand water achter. Dat kan in de zon lekker opwarmen en dat is ideaal voor de legionellabacterie. Laat daarom altijd de waterslang even lopen voordat je deze in de vuldop steekt. Dit om het stilstaande water wat in de slang zat weg te spoelen.

Waar kan ik diesel tanken?

Er zit genoeg diesel in de boot om 2 weken te kunnen varen. Wil je tussentijds toch tanken, raadpleeg dan de Almanak voor een tankstation in de buurt.

Afval

In de jachthaven heb je afvalcontainers. Ook op de Marrekrite ligplekken is een afvalvoorziening. Het is verschillend of afval ook gescheiden wordt tussen grijs (rest) en groen (bio).

Wat is een Marrekrite ligplaats?

De Marrekrite verzorgd 36 kilometer aan vrije aanlegplaatsen midden in de natuur. Ze bieden elke dag weer meer dan 3500 schepen een aanlegplaats op ca. 300 locaties. Hier mogen bezoekers maximaal 3 dagen gratis aanleggen.

 

Mijn vraag staat er niet tussen

Neem dan contact met ons op, we beantwoorden graag uw vraag en kunnen hem eventueel aan deze lijst toevoegen.

 

 

 

 

 

 

 

 

No nonsens, klantvriendelijk( bv. het avondeten moest maar ff wachten tot dat wij op weg waren. We kregen zonder omhaal een reddingsvestje voor onze hond mee) Michel Vissers